Ξέρετε γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά σε ένα καινούργιο μέρος;

«Πώς κοιμήθηκες το βράδυ;» Αυτό το ερώτημα τίθεται συχνά σε επισκέπτες στο σπίτι κατά τη διάρκεια του πρωινού, αλλά φαίνεται πώς δεν είναι μόνο από ευγένεια...Αποδεικνύεται πώς η ερώτηση αυτή είναι ριζωμένη στην επιστήμη.

Για περισσότερα από 50 χρόνια οι επιστήμονες του ύπνου γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι δεν κοιμούνται το ίδιο καλά όπως συνήθως κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας σε ένα καινούργιο περιβάλλον. Λίγο πολύ είναι σε όλους μας γνωστό επειδή το ζούμε κάθε φορά που πάμε διακοπές ή φιλοξενούμαστε σε φιλικά σπίτια. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Με την ελπίδα να βρουν την απάντηση οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μπράουν παρακολούθησαν 35 εθελοντές την ώρα που κοιμόντουσαν σε πρόχειρα κρεβάτια. Οι νεοσύλλεκτοι είχαν επίσης ηλεκτρόδια συνδεδεμένα στο κεφάλι και τα χέρια τους, προκειμένου να παρακολουθούνται τα εγκεφαλικά κύματα, οι κινήσεις των ματιών και ο καρδιακός ρυθμός.
[post_ad]
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ήθελαν περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν και κοιμόντουσαν λιγότερο βαθιά κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας, ήταν επειδή το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου παρέμεινε πιο ενεργό από ό, τι το δεξιό ημισφαίριο. Ότι η περιοχή του εγκεφάλου ανταποκρινόταν επίσης πιο γρήγορα σε ερεθίσματα του θορύβου.

Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι διαφορετική με εκείνη των ζώων. Οι φώκιες, για παράδειγμα, που κοιμούνται κανονικά στην ξηρά, κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό όταν βρίσκονται στη θάλασσα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το «φαινόμενο της πρώτης νύχτας» είναι μια προσαρμοστική απάντηση που μας προστατεύσει όταν βρισκόμαστε σε ένα νέο και παράξενο περιβάλλον.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις κανονικές συνήθειες ύπνου τους το δεύτερο βράδυ. Με άλλα λόγια, αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά σε ένα καινούργιο περιβάλλον τη δεύτερη νύχτα, ζητήστε ένα καλύτερο μαξιλάρι.
Ξέρετε γιατί δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά σε ένα καινούργιο μέρος; Reviewed by ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13 on 22 Σεπτεμβρίου Rating: 5
All Rights Reserved by ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13 © 2018

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.